Lean six sigma

 Wat is Lean Six Sigma?

Lean Six Sigma is echt niet nieuw, de ontwikkeling van dit systeem begon al eind jaren ’70 bij Motorola, dat het gedurende de jaren ’80 succesvol in praktijk bracht en doorontwikkelde.

Het begrip ’Lean Six Sigma’ wordt ook wel ’Lean 6 Sigma’ genoemd en kortweg ’Lean 6S’. Dit staat allemaal voor dezelfde betekenis, wij zullen de namen hier dan ook door elkaar heen gebruiken.

De naam Lean Six Sigma is een samenvoeging van 2 begrippen. Lean staat voor ’slank’ en Six Sigma laat zich in het Nederlands goed vertalen als ’perfect’. Kortweg het streven naar een prefect slanke organisatie die efficiënter is, beter werkt bij kortere doorlooptijd met hogere kwaliteit.

Lean Six Sigma in Nederland

Ook in Nederland gebruiken werken vele bedrijven succesvol volgens Lean 6 Sigma. Enkele bedrijven namen hierbij zijn Shell, SABIC-IP en UMCG. Wat gelijk duidelijk maakt het Lean Six Sigma geschikt is in de chemie maar ook in de industrie, bouw en gezondheidszorg prima kan worden toegepast.

Wanneer is Lean Six Sigma geschikt?

Overal waar er op elkaar volgende stappen in een (bedrijf) proces plaatsvinden kan Lean 6s geschikt zijn.  Denk hierbij vooral aan de volgende processen:
- Daar waar vele elkaar opeenvolgende stappen plaatsvinden om tot product of dienst te komen
- Waarbij kwaliteit (constant en hoog) belangrijk,  onderscheidend en meetbaar is

Hoe Lean 6S implementeren?

Wie Lean Six Sigma in de praktijk wil brengen moet zicht hierop goed voorbereiden. Begin zeker met het lezen van een goed boek over Lean Six Sigma of volg eens een workshop. Informeer en betrek managers en uitvoerend personeel bij het implementeren. Lean is een lange termijn strategie, die een ieder binnen de organisatie aangaat en om verandering vraagt. Zorg dat iedereen het nut inziet en er gaandeweg als evenwichtig proces aan kan wennen. Het volgen van een cursus kan zinvol zijn evenals (intern) opleiden van betrokken personeel.

Iedereen moet bewust worden van denken in productie naar het optimaal en uitsluitend bedienen van de klant. De kennis en het inzicht hierin moet als een ’tweede natuur’ worden. De mens valt van nature terug in oude patronen, hierdoor is op alle niveaus continu controle, bewaking en bijsturing nodig.

Lean 6S team samenstellen

Een leerproces werkt alleen prettig wanneer hiermee goed wordt omgesprongen. Stel hiervoor een Lean team samen.

Afhankelijk van bedrijfsgrootte kan dit team bestaan uit;
- Lean 6S Directeur – beleid en helikopterview
- Lean Manager(s) – proces aansturing
- Master Black Belt(s) – kennis en vraagbaak
- Bedrijfsvloer management – projectverantwoordelijke
- Een of meer Black Belt of Green Belt medewerker – projectleider(s)
- Lean uitvoeren en ondersteunend – uitvoerend medewerkers

Deze taakverdeling en structuur van Lean team kun je natuurlijk naar eigen inzicht samenstellen. Studie vooraf en gaandeweg is noodzakelijk, want waarom zelf het wiel opnieuw uitvinden? Lees hierover, deel eventueel een goed Lean boek uit en spreek hierover regelmatig gezamenlijk over.

Bepaal vooraf zorgvuldig de te volgen werkwijze. Dit kan niet zonder eerst alle verschillende (goede) mogelijkheden onderzocht te hebben. Dit voorkomt tevens frustraties en dure fouten tijdens implementatie van Lean Six Sigma. Eveneens voorkomt dit dat medewerkers het geloof kwijtraken en onbedoeld motivatie verliezen.

Wanneer jullie organisatie Lean 6S evenwichtig invoeren zoals hierboven beschreven, zal het gehele proces effectief met minimale inspanning en kosten plaatsvinden. Productietijd verkort, het product wordt beter, minder afval (dus kosten en milieu belasting), minder uitval en retournering waardoor een hoger bedrijfsresultaat met beter resultaat (ROI) en tevreden klant.

Zie Lean Six Sigma als investering, begin nu met het lezen van een goed boek, Start Lean Lean! ;-)

Go to Top